Forum poświęcone Ruby on Rails i językowi programowania Ruby
Nie jesteś zalogowany.
No to zapodaj tu swoj login albo costam co sluzy do rozpoznania kto polecil. Trza se pomagac
,
Ja pewnie niedlugo bede bral jakis hosting a to megiteam wyglada ciekawie.
Ja polecam http://dradmin.verknowsys.com/
Bardzo kumaty administrator. Dobry kontakt.
Ostatnio edytowany przez bober0 (2009-11-13 14:11:17)
To ja zwróce Waszą uwagę na vpsinn.pl
za cenę 18zł można mieć przyzwoitego VPSa na XEN. Obecnie ich testuję.
seban: ok
sevos: na ile tam trzeba grzebac samemu w konfigurowaniu srodowiska dla rails a na ile admini pomagaja ?
ja chcialbym na razie taki hosting gdzie moge skupic sie na aplikacji
Czystego linuksa dostajesz, to nie jest managed, ale instalacja środowiska jest prosta - apache + passenger no i normalny ruby+rails tak jak u Ciebie w domu ![]()
Ciekawa oferta, sevos, czekam na pierwsze opinie, bo jeśli będą dobre, to też kupię u nich VPS-a.
U drakora nie ma żadnych abonamentów, płacisz za tyle ile wykorzystasz, to dobre rozwiązanie szczególnie na początku, pierwsze opłaty miałem 20 pln.
Ostatnio edytowany przez bober0 (2009-09-27 21:40:42)
Jak używacie Railsów na megiteam.pl? Na stronie pisze że jest tam wersja 2.1.2 ale można swoją zainstalować jako gem
A próbowałeś? Na Dreamhoście są jakieś tam Railsy, ale możesz je sobie zasłonić swoim gem'em albo zamrozić i wrzucić co tam chcesz.
Sam szukam hostingu więc jestem ciekawy. Chwilowo mam testowego VPSa na kr-cpd.pl ale nie wyrabiam czasowo żeby tym jeszcze administrować...
tak 2.1.2
Możesz gemy instalować lokalnie albo zawsze możesz mieć zmrożone ![]()
polecam sie przy zakładaniu konta na megiteam.pl
login "zmz"
Ze strony megiteam.pl
Ruby on Rails, Merb - mała aplikacja zajmuje od 35 MB pamięci
A jak to tam praktycznie wygląda? Masz do wyboru jakieś dystrybucje? Na moim testowym VPSie pod Ubuntu 9.04 postawiłem Apache z Passengerem i MySQLa i zjadło mi prawie 512MB RAMu...
ohaleck napisał:
A jak to tam praktycznie wygląda? Masz do wyboru jakieś dystrybucje?
Dystrybucji nie wybierasz (przynajmniej ja takiego wyboru nie miałem). Wybór masz dla db: mysql lub postgresql. Niemniej odpalenie aplikacji jest dość prozaiczne; umieszczasz pliki i przypisujesz domenę. W zależności od opcji możesz wybrać ilość procesów dla aplikacji.
http://www.megiteam.pl/tag/konfiguracja
Wersje rails jak i gemy Ci potrzebne doinstalowujesz bez problemów. Megiteam jest bardzo user-friendly - polecam.
ohaleck napisał:
Ze strony megiteam.pl
Ruby on Rails, Merb - mała aplikacja zajmuje od 35 MB pamięci
A jak to tam praktycznie wygląda? Masz do wyboru jakieś dystrybucje? Na moim testowym VPSie pod Ubuntu 9.04 postawiłem Apache z Passengerem i MySQLa i zjadło mi prawie 512MB RAMu...
Żeby zobaczyć ile w rzeczywistości zjada aplikacja na passengerze wrzuć passenger-memory-stats w konsoli.
Faktycznie zajmują około 35 MB pamięci z różnicą do 4MB w zależności czy Thin, Mongrel czy Fast CGI.
Ja również polecam megiteam, choćby z faktu że nigdy na odpowiedź na maila nie czekałem dłużej niż 15minut.
Artur79 2.1.2 jest dostepna dla wszystkich użytkowników na każdym koncie (współdzielonym). Ale bez problemu możesz doinstalować sobie gemy jakie potrzebujes i w takich wersjach jakich potrzebujesz. :-) Zwyczajne gem instal .... Gemy zainstalują Ci się do ~/.gems jeśli dobrze pamiętam.
Jeśli jeszcze nie założyłeś konta to polecam zrobić to przez link w moim podpisie (mały profit dla mnie).
właśnie przyszedł newsletter ze 2.3.3 będzie od soboty zainstalowane, chyba czytają to forum ![]()
Ostatnio edytowany przez Artur79 (2009-10-21 13:39:27)
2.3.3 to niech sobie wsadzą, polecam poczytać skromnego acz brutalnego changeloga 2.3.4 (i ogólnie całą historię znalezienia babola).
jak czytają to poprawią ![]()
a jak tam instalujecie gemy ? gdzie one powinny sie zapisywać ?
Artur jeśli pytasz o megiteam to ja normalnie robie
gem install rails -v =x.y.z
i gem się instaluje do ~/.ruby/gem
ścieżki które dostaje komendą: gem environment to
- GEM PATHS:
- /home/[nazwa uzytkownika]/www/.ruby/gems/1.8
- /usr/lib/ruby/gems/1.8
czyli mam rozumiec ze wrzuca do tej pierwszej i ona jest w pierwszej kolejności brana pod uwagę a ta druga to gemy zainstalowane przez megiteam ?
Co do kolejności to pewien nie jestem, ale wydaje mi się, ze dobrze rozumiesz
Witajcie, dolacze sie do dyskusji o VPSach, bo nie chce zakladac nowego tematu.
Szukam VPSa, ktory bylby juz przygotowany pod rails. Oczywiscie z tego co poczytalem na forach masa ludzi poleca slicehost, jednak po pierwsze martwia mnie wysokie pingi, a po drugie watpie, ze taki serwerek mozna sobie jakos odliczyc w firmie
Ciekawie wyglada np. oferta http://www.fiberhead.de/, jednak moze macie cos innego do polecenia
na VPS przeważnie odstajesz czystą instalację danej dystrybucji. co rozumiesz przez: "przygotowany pod rails"?
Poniewaz, nie mam umiejetnosci prawdziwego administratora, chcialbym, zeby byl juz mod_passenger i najlepiej panel do wyklikania. Oczywiscie jak bedzie trzeba to terminal mi nie straszny, ale jezeli daloby sie uniknac, to lepiej zeby programista nie grzebal za duzo w srodku, dla dobra klientow ![]()