Forum poświęcone Ruby on Rails i językowi programowania Ruby
Nie jesteś zalogowany.
@Tomach: Oczywiście. Miałem raczej na myśli jakieś jednorazowe mini zlecenie dla 1-osobowej DG. Czasem ludzie oferują wystawienie faktury VAT, choć nie mają do tego podstaw. No ale chyba tylko ja na tym forum działam jeszcze w "detalu", więc mam takie niespokojne myśli;)
@Punkracy: Na jakiej pieczątce? Omawiamy tu problem faktur bez pieczątek;)
RawOnRails napisał:
@Punkracy: Na jakiej pieczątce? Omawiamy tu problem faktur bez pieczątek;)
Wow, masz racje, nigdzie nie ma nic o pieczątkach. Musiało mi się nasunąć po przeczytaniu maila z txt "KRS / REGON". I tutaj kolejna OT ciekawostka, o ile po KRSie sobie sprawdzisz firmę, o tyle po REGONie nie jest pewne że GUS udzieli Ci informacji czy taka firma istnieje, a na zapytanie do US o podatnika po NIP (NIP musi być na fakturze) musisz mieć jego zgodę. No ale to już mocno OT się robi dyskusja
Fascynujący jest świat podatków w Polsce ![]()
pozdrawiam
SimonG napisał:
No i małe pytanie odnośnie faktury... co jak firma nie ma pieczątki więc nie może wystawić faktury z pieczątką?
Z moich informacji zakładanie firmy polega na odwiedzinach w:
- Urząd Miasta
- REGON - GUS
- NIP - US
- Bank - zakładasz konto - nie założysz konta raczej bez pieczątki | ZUS
Oczywiście S.A., S.J. czy Sp. z o.o. jeszcze jakieś kroki.
pozdro
PS. teraz jest to jedno okienko, ale konto bankowe musisz mieć
@punkracy: zarówno po REGONie jak i NIPie można sprawdzić dane przedsiębiorstw na stronie GUSu:
http://www.stat.gov.pl/regon/
Nie są aktualizowane na biężaco(stan na 31 grudnia 2009), ale myślę że w większości przypadków będą wystarczające.
fastred napisał:
@punkracy: zarówno po REGONie jak i NIPie można sprawdzić dane przedsiębiorstw na stronie GUSu:
http://www.stat.gov.pl/regon/
Nie są aktualizowane na biężaco(stan na 31 grudnia 2009), ale myślę że w większości przypadków będą wystarczające.
Dobre, dzięki. Nie znaliśmy tego.
punkracy napisał:
PS. teraz jest to jedno okienko, ale konto bankowe musisz mieć
Been there, done that. Nie idźcie tą drogą.
Jak już ktoś wydzieli offtop firmowo-fakturowy do osobnego tematu, mogę Wam opisać jak wyglądało zakładanie mojej działalności z użyciem feature'u zwanego "jednym okienkiem". Na razie mogę napisać krótko że zacząłem na początku listopada (wpid do ewidencji 12 listopada), a konto firmowe mam od... tej niedzieli (17. stycznia).
SimonG napisał:
Mała poprawka: sprawdziłem aktualne przepisy, nie w ma w nich nic na temat tego, że faktura ma mieć podpis... więc nie musi (heh, nie myślałem, że przyznam OVH rację). Natomiast ja się kłóciłem z OVH na temat tego żeby w ogóle mi faktury przysłali.
Faktura na pewno nie musi już mieć podpisu, mamy do czynienia z takimi fakturami cały czas i nigdy nie było problemu z ich zatwierdzeniem przez księgwość / biuro prawne. A firma musi Ci wystawić fakturę, to jest ich obowiązek.
punkracy napisał:
nie założysz konta raczej bez pieczątki
IANAL - Można zrobić wszystko bez pieczątki - nie ma prawa zobowiązującego do jej posiadania.
Jak dotąd pewność siebie skutecznie mi ją zastępowała ![]()
Tomash napisał:
Jak już ktoś wydzieli offtop firmowo-fakturowy do osobnego tematu, mogę Wam opisać jak wyglądało zakładanie mojej działalności z użyciem feature'u zwanego "jednym okienkiem".
Mówisz i masz: http://rubyonrails.pl/forum/viewtopic.p … 117#p16117 ![]()
Bragi napisał:
punkracy napisał:
IANAL - Można zrobić wszystko bez pieczątki - nie ma prawa zobowiązującego do jej posiadania.
Obowiązku posiadania pieczątki chyba nie ma, natomiast jest obowiązek posiadania konta bankowego. Nie znam żadnego banku(niech będzie - w Polsce), nawet internetowego, gdzie przy zakładaniu konta nie musisz wbić pieczątki na papier.
Jeśli znasz to podziel się wiedzą, zawsze to coś nowego.
Wyrobienie pieczątki to jakieś 30zł.
pozdrawiam
punkracy napisał:
Nie znam żadnego banku(niech będzie - w Polsce), nawet internetowego, gdzie przy zakładaniu konta nie musisz wbić pieczątki na papier.
http://www.multibank.com.pl/dla_firmy/m … dokumenty/
punkracy napisał:
Wyrobienie pieczątki to jakieś 30zł.
Jak to powiedział mój przyjaciel (też Rails developer, spod Krakowa):
założyłem konto firmowe bez pieczątki, trochę sie zdziwili, ale jak powiedziałem że pieczątka to tradycja rodem z komunizmu nie umocowana prawnie to przyznali mi rację
Ja mam pieczątkę adresową. Ułatwia wysyłanie korespondecji via Poczta Polska (stempelek na potwierdzeniu nadania).
Bragi napisał:
punkracy napisał:
Nie znam żadnego banku(niech będzie - w Polsce), nawet internetowego, gdzie przy zakładaniu konta nie musisz wbić pieczątki na papier.
Hehe.. nie zgadniesz w jakim banku mam konto
I wymagali pieczątki. Choć być może jak bym się upierał to by założyli bez.
pozdrawiam
punkracy napisał:
Bragi napisał:
punkracy napisał:
Obowiązku posiadania pieczątki chyba nie ma, natomiast jest obowiązek posiadania konta bankowego. Nie znam żadnego banku(niech będzie - w Polsce), nawet internetowego, gdzie przy zakładaniu konta nie musisz wbić pieczątki na papier.
Ja nie wyrobiłem sobie pieczątki z premedytacją ;-) Konto firmowe założyłem w mbanku, pieczątka nie była potrzebna.
Ja sobie wyrobiłem pieczątkę, po pierwsze bo wciąż istnieje niezerowe prawdopodobieństwo trafienia na wymóg jej podbicia w jakimś papierze, po drugie bo odebranie pieczątki sprawiło mi wielką frajdę i (nomen omen) przypieczętowało stanie się przedsiębiorcą ![]()
Dzisiaj dostałem link do oferty z enotch.com.
Hades - Dedicated RAM: 512mb
Maximum RAM(Burst): 1024mb
Bandwidth: 10Mbps or 3300GB
Disk: 20GB
IP Addresses: 2 IPs
FREE: No Control Panel
Current Price - Price 5.95/monthly On 3/1/2010 the price will increase to $10.95/monthly.
$50.95 Annually
Niby fajna promocja, ale korzystał ktoś z tej oferty bądź spotkał się z jakimiś opiniami? (poza tym serwer znajduje się w USA, ale to chyba nie jest aż tak poważna wada)
Ostatnio edytowany przez rav (2010-01-29 17:03:21)
Witam,
co myslicie o tym
http://www.linuxpl.com/?id=hosting&k=w1gb
666bialy666 napisał:
Witam,
co myslicie o tym
http://www.linuxpl.com/?id=hosting&k=w1gb
Mam tutaj konto, co prawda trochę większe, ale zawsze. Pomimo nieprzyjaznych opinii w necie o tej firmie - nie mogę złego słowa o nich powiedzieć. Wszystko da się załatwić, szybki kontakt.
W ofercie mają napisane że Ruby działa przez ModRuby, ale faktycznie włączają Passengera na zawołanie(o ile jeszcze na danych serwerze nie ma). Mam aktualnie 3 aplikacje railsowe postawione i nie narzekam.
PS. Nie pracuję w linuxpl.com ani nikt z mojej rodziny i znajomych ![]()
Ostatnio edytowany przez marioosh (2010-03-03 21:18:56)
mam na linuxpl mały serwis postawiony na PHP i także nie narzekam