Forum poświęcone Ruby on Rails i językowi programowania Ruby
Nie jesteś zalogowany.
Co jak co, ale pisanie, że Java (a właściwie wirtualna maszyna Javy Suna) jest powolna, to totalna bzdura.
Że pamięciożerna, skomplikowana i ogólnie nieprzyjemna w programowaniu (Java, nie maszyna) - owszem, ale, że powolna?
Weźcie pod uwagę fakt, że JRuby napisany w Javie jest szybszy niż MRI (napisany w C) i porównywalnie szybki jak YARV.
Wystarczy rzut oka na shootout żeby skończyć z takimi bzdurami.
Całe info nt. naszej klasy:
Rozwiązania stosowane w nasza-klasa.pl:
Sprzęt: routery Cisco, przełączniki Nortel Networks, serwery i macierze HP Blade.
Oprogramowanie: haproxy (rozkład obciążeń pomiędzy serwerami php/nginx), nginx (serwer WWW), lighttpd (serwer WWW), LVS (rozkład obciążeń pomiędzy serwery haproxy), MySQL (baza danych), PHP+APC+fastcgi (generowanie strony), squid (keszowanie miniaturek zdjęć), memcache (cache dla najbardziej popularnych danych), nkdb (powiadomienia, goście), nkcache, nagios (monitorowanie), munin (wykresy), zabbix (wykresy), nkfs (zdjęcia).
hosiawak napisał:
Ale PHP na 100%
Potwierdzam. Mój znajomy był u nich na rozmowie o pracę i właśnie PHP wymagali.
apohllo napisał:
Co jak co, ale pisanie, że Java (a właściwie wirtualna maszyna Javy Suna) jest powolna, to totalna bzdura.
Że pamięciożerna, skomplikowana i ogólnie nieprzyjemna w programowaniu (Java, nie maszyna) - owszem, ale, że powolna?
Weźcie pod uwagę fakt, że JRuby napisany w Javie jest szybszy niż MRI (napisany w C) i porównywalnie szybki jak YARV.
Wystarczy rzut oka na shootout żeby skończyć z takimi bzdurami.
YHBT.
Oraz: start maszyny wirtualnej Javy jest bardzo powolny ![]()
Co do naszej-klasy: panowie, ja wiem że Karma Chameleon, mod_rewrite i inne takie cuda czynią, ale przecież jeszcze niedawno każda podstrona na NK miała końcówkę .php w URLu ![]()
Nie wiem jak Wy ale ja tu widzę pewien trend, tylko jaki z tego wniosek ? Obu serwisom odało się "wyskalować" po mniejszych czy większych problemach, oba używają całej masy różnych technologii poza frontem (php/ruby) i to chyba wszystkie wnioski.
Warto patrzeć na to w ten sposób, że nie skaluje się ani języka ani frameworka tylko serwis. Całe to gadanie, że ten język się nie skaluje, że Java szybsza/wolniejsza jest tanie i nic nie warte - strata energii, którą możnaby spożytkować inaczej. Chociaż wiem, że można tak pisać w nieskończoność a i tak benchmarki i newsy typu dlaczego wybrałem X zamiast Y (bo się nie skaluje) będą na topie ![]()
Hosiawak, w internetach nie chodzi o rzeczową i dojrzałą dyskusję ![]()